Wie ben ik

 

Wees welkom op mijn site over de mooie en interessante geschiedenis van de Nederlandse troepen. Mag ik mijzelf even voorstellen,ik ben Roeland van der Meer, sinds ongeveer 1977 bezig met de legers wereldwijd, in de jaren 80 ben ik mij gaan specialiseren op de Nederlandse krijgsmacht. 

 

Spijtig genoeg heb ik het een aantal jaren rustig aan gedaan omdat het werk erg veel van mijn tijd in beslag nam. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan, en ik heb de draad weer opgepakt , waaruit deze site ook ontstaan is.

 

Er zijn vele mooie site's over deze onderwerpen van de oorlogen tot het huidige Nederlandse leger. Wat zich ver voor de 2de wereld oorlog afspeelde kom je weinig tegen, en hier wil ik graag op inspringen om deze teneuen zichtbaar te krijgen, om het totaal plaatje te kunnen overzien zullen ook hier de huidige uniformen ten tonele komen.

 

Vele verzamelaars zeggen dat ik mij moet specialiseren op 1 of 2 vlakken, maar wat moet ik kiezen? uniformen, emblemen, kct, mariniers, Knil, ceremonieel, zolang ik geen keuze kan en wil maken hou ik de Nederlandse defensie in zijn totaal aan, waar ik mijn metaforische ei heel goed in kwijt kan. Mijn 6de zintuig word altijd geprikkeld bij, door en over onze defensie. Het gaat zelfs zover dat wanneer een eenheid of voertuig/wapensysteem of een kazerne word opgeheven, voel ik me echt down tot zelfs iets gestorven is.

 

Tegenwoordig mag ik mij zelf wel amateur-historicus noemen over de Nederlandse krijgsmacht. Naast een grote collectie hou ik mij ook bezig met veteranen en veteranendagen, static-opstellingen bij evenementen en reünies, presentaties op scholen over de oorlog en defensie. Via de site krijg ik regelmatig vragen van over de gehele wereld door militairen, oud-militairen en verzamelaars over uiteenlopende zaken, van emblemen, voertuigen uniformen en noem maar op, ook word er soms een beroep gedaan voor ondersteuning bij filmopnamen. 


In 2019 heb ik het genoegen en trots gehad om de toenmalige IGK  de Generaal van Griensven te mogen ontmoeten op de Zwaluwhoeve waar de IGK werkt met zijn staf.

Veteranendag Brunssum 2018